W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności.

Ukryj ten pasek
MENU

Twój doradca

Rafał Wieczorek

Kom. +48 570 444 520

rafal.wieczorek@bmt-packing.pl


Czas na zmianę etykiet

Oferta

Zapytaj o usługę

Czas na zmianę etykiet. Nowe regulacje dotyczące znakowania produktów żywnościowych.


poniedziałek, 15 grudnia 2014

Od 13 grudnia 2014 roku obowiązuje dyrektywa unijna, określająca jakie treści powinny znaleźć się na etykiecie produktów żywnościowych. Taki zapis co prawda wszedł w życie w 2011 roku, jednak był to tzw. okres przejściowy. To znaczy przedsiębiorcy mieli 3 lata na przygotowanie się do tych nowych regulacji. Taka zmiana jest spowodowana ujednoliceniem prawa żywnościowego w UE. Etykiety mają być bardziej czytelne, dlatego określono minimalną wielkość czcionki („wysokość x” równą co najmniej 1,2 mm). W przypadku opakowań, których największa powierzchnia jest mniejsza niż 80 cm2 – minimalna „wysokość x” może wynosić co najmniej 0,9 mm. Przedsiębiorcy z branży spożywczej są zobowiązani do podawania na etykiecie takich informacji jak:

  • wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie powodujące alergie lub reakcje nietolerancyjne, użyte przy wytworzeniu lub przygotowaniu żywności i nadal obecne w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie
  • ilość określonych składników lub kategorii składników;
  • w odniesieniu do napojów o zawartości alkoholu większej niż 1,2% objętościowo -rzeczywista zawartość objętościowa alkoholu;
  • informacje o wartości odżywczej.


Pamiętajcie, że w naszej ofercie znajdziecie szereg usług z zakresu co-packingu, w tym: etykietowanie produktów. 

Poniżej znajdziecie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.
 

Pobierz